Sider

søndag 18. desember 2011

Islandske Kleinur.


Velkommen til dagens innlegg kjære lesere :)
I dag er det kun 6 dager til jul og jeg har laget Kleinur.......det nermeste man kommer fattigmann.  For meg blir det ingen jul uten kleinur, kleinur er islandsk og jeg er oppvokst med disse:) (jeg er islandsk for dere som ikke vet det )
Jeg har en nydelig mamma som har laget disse til meg i alle år men i år tenkte jeg at det var på tide å prøve å lage disse selv. Så med god hjelp fra min mamma i andre enden av telefonen fik jeg disse til og de smakte like nydelig som de alltid gjør. Jeg synes disse er dejlige å bite i når jeg er litt lei av alt det supersøte og mektige.
Jeg håper dere har det fantastisk og vil igjen takke for alle de koselige kommentarene dere legger igjen. 

Klem Elin

pisk sammen 250 gr sukker og 100 gr smør

Tilsett 5 dl kulturmelk og 2 dl melk, bland sammen.

Tilsett 1,2 kg mel

2 egg, 10 tsk bakepulver, 1 tsk hornsalt og 2 tsk kardemomme. kna alt sammen til deig.

Slik.

kjevl ut...ca 0.5-1 cm tykkt.

bruk pizzahjul og skær dem i ruter

og deretter et liten strek i midten av hver rute.

Ta ene hjørnet og

tre igjennom hullet

da får de den typiske kleinu formen.

varm opp 2,5 l solsikkeolie.

for å teste om olien er varm nok, sett en liten bit nedi, hvis den popper opp til overflaten er olien klar.

Legg kleinurne ned i oljen

og stek på ene siden først,

når de er gyldne på ene siden, snur du dem.

Ta opp av gryten når de er klare.

legg dem nedi en form med papir i bunnen.

Så har du klar nydelige kleinur.

Bon appetit.

12 kommentarer:

  1. er ikke det fattigman paa norsk hehe
    farmor har laget dem i alle aar :)

    SvarSlett
  2. Ikke helt lik oppskrift som til Fattigmann, men disse er sikkert veldig gode.

    Fattigmann - oppskrift

    Ingredienser
    4 eggeplommer
    4 ss melis
    4 ss kremfløte
    1/2 ss konjakk
    1/4 ts kardemomme
    175 g hvetemel
    ca 1 kg matfett

    SvarSlett
  3. Dette er ikke det samme som fattigmann selvom formen er den samme.

    SvarSlett
  4. Ja formen er den samme, men ikke tykkelsen for fattigmann skal kjevles så tynt som mulig og fra gammelt av, brukte man ikke å smette snippen gjennom hullet, det ble da firkantete store flak,ca 8-10 cm i firkant, veldig sprø og veldig gode. mens min mor levde lagde vi 350-400 til hver jul som vi delte mellom familie og venner. Oppskriften er helt annerledes også, men jeg vet at i Danmark lages det også kleiner og de er nesten som disse kleinene.

    SvarSlett
  5. Måtte sjekke oppskriften min på fattigmen og den er så og si identisk med denne .Vår oppskrift er flere generasjoner gammel og vi lager dem også skikkelig feite og gode ,som dette:-)
    De er kjempegode og nå er det jeg som har overtatt stekingen i vår familie.Lager kjempemange og deler ut til mamma og svigers.Til gjengjeld får jeg kneppkaker(på tante poses vis) og tomtebrygg.
    Ha en flott jul !!!

    SvarSlett
  6. Takk for koselig blogg, Elin <3 Morsomt med alle variantene av det vi tror er typisk norsk. I Brasil har de noe som heter "calca virada" = vrengte bukser. De er også ganske like, men man ruller kakene i sukker etter steiking. Kjempegodt det også.

    SvarSlett
  7. På vestlandet hadde vi noe vi kalte for Kaura, og det minner veldig om denne. Men aberet med den oppskriften er en skal ta mel til passe deig, og da er det ikke morsomt lenger. Men de skal bli en boblete når de var ferdig kokt.

    SvarSlett
  8. Takk for mange gode ideer :) Bare lurer på hvor mange du får med denne oppskriften? Blir de sprø, eller gode og myke?

    SvarSlett
  9. Kleinur... hvordan skal de oppbevares, kaldt eller romtemp, og hvor lenge er holdbarheten. Laget kleinur i går og de smaker fantastiskt.
    Hilsen
    Jan

    SvarSlett
  10. så koseligt at du likte de :) jeg bruker å oppbevare de i romtempratur og så fryser jeg en del ned:) De holder seg noen dager i romtempratur før de blir tørre men ikke veldig lenge. Derfor er det veldig greit å dele de opp i poser og fryse:)

    SvarSlett
  11. Disse blir gode og myke Ingeborg. jeg fik nok ihvertfall40 stk av denne oppskriften.

    SvarSlett
  12. Disse var kjempegode :) Og min islandske samboer ble kjempefornøyd!!! Akkurat slik han husker dem fra Island :)

    SvarSlett